Wat is het verschil tussen krijtverf en kalkverf?

Wat is het verschil tussen krijtverf en kalkverf?

Op het eerste oog lijken krijtverf en kalkverf veel op elkaar. Dankzij de natuurlijke pigmenten zorgen beide verfsoorten voor een intense kleur. Ze dragen daarnaast grofweg dezelfde naam en ook de bestanddelen komen deels overeen. Beide verven bevatten voornamelijk calciumcarbonaat en door middel van complexe chemische reacties kun je krijt omzetten in kalk. Toch zijn het twee heel verschillende verven met verschillende uitstralingen, die om een andere aanpak vragen.

 

Krijtverf: spelen met kleurnuances

Krijtverf is een minerale verf met een matte, fluweelachtige uitstraling. Het is, in tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, niet hetzelfde als schoolbordverf. Krijtverf zorgt voor een matte en effen look, maar staat er ook om bekend mee te kleuren met daglicht. Dat maakt krijtverf ook een interessante keuze voor het verven van meubels.

We bouwen onze kleuren zo op dat een kleur het ene moment een grijze ondertoon heeft en door verandering van daglicht een groenere of gele schijn kan krijgen. Het is daarom belangrijk om eerst een tester te bestellen en de kleur op een klein oppervlak uit te proberen. Op een kleurenkaart lijkt een kleur namelijk anders door de omringende kleuren op de kleurenkaart.

  

 

Kalkverf: experimenten met de verftechniek

Kalkverf is een 100% minerale verf met een heel eigen karakter. Of beter gezegd: de techniek waarmee je de verf aanbrengt, bepaalt het eindresultaat. Deze verf is wat ruwer, waardoor de uitstraling niet egaal zal zijn, in tegenstelling tot de meer effen krijtverf. Zet bij het gebruik van kalkverf altijd eerst de speciale wallprimer op en laat deze voldoende drogen. Wij adviseren de eerste laag kalkverf te verdunnen tot het een dikte heeft van magere yoghurt.

Vervolgens kun je gaan experimenteren met de manier van aanbrengen, om zo zelf het gewenste effect te creëren. Je kunt bijvoorbeeld een gewolkt effect maken door de verf zonder na te denken kriskras op de muur aan te brengen. Voor een gestreept effect trek je lange banen van boven naar beneden. Tot slot kun je zelfs een betonlook creëren door de verf onverdund met een blokkwast op te zetten en het daarna met een spaan uit te spanen.

De kalk in de kalkverf reageert op water. Hoe meer water je toevoegt, hoe lichter de kalk op zal kleuren. Zet altijd twee lagen op voor het juiste kleurresultaat.

 

L’Authentique bij Wessels Wonen

Wessels Wonen is trotse dealer van L’Authentique, als enige in de provincie Overijssel. Met meer dan 130 verschillende kleuren in het assortiment is er altijd wel een kleur die bij je past. Ben je benieuwd naar het aanbod? Bezoek dan onze gloednieuwe webwinkel en raak geïnspireerd!